ZIEMNIAKI PO CABAŃSKU – to ostatnie zadanie w ramach programu Ministra Edukacji pod nazwą „Nasze Tradycje” na 2025 r. Uczestnicy programu przygotowywali Ziemniaki po Cabańsku-potrawę regionalną.
Wgłębiając się w historię Ziemi Chrzanowskiej, potrawa mogła zaistnieć nawet kilkaset lat temu, wywodząc się od cabanów (pasterzy), dla których była ona podstawową strawą, przyrządzaną na zakończenie każdego dnia pracy. Cabanie są potomkami ludności napływowej, która to osiedliła się na Ziemi Chrzanowskiej w okresie najazdów tatarskich w XIII wieku. Cabanie byli pasterzami pilnującymi trzód potrzebnych do wyżywienia wielkich armii tatarskich najeżdżających Europę od wschodu. Po nagłej śmierci ich przywódcy chana tatarskiego pasterze w części pozostali na ziemiach podbijanych. Z pasterzy stali się właścicielami wielkich stad bydła, co było niezwykłym kapitałem w średniowieczu. W ten oto sposób nowa grupa ludności osiedliła się w Chrzanowie, a z czasem przyjęła polskie nazwiska i stała się miejscową elitą. Tak więc, jak wynika z przekazów Ziemniaki po Cabańsku są potrawą pasterską.
Informacje o tradycji, pochodzeniu i historii potrawy znajdują się na stronie Powiatu Chrzanowskiego.
„Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji w ramach programu Nasze tradycje”.









